Doel

Op de Agritechnica van 2013 heeft Kongskilde de Robotti wiedrobot voor het eerst getoond aan het publiek. Het doel van de Kongskilde Vibro Crop Robbotti is het autonoom schoffelen van een perceel, zodat er bespaard kan worden op arbeid. Verder is deze machine ontwikkeld om te kunnen werken op rijpaden en zo het verder verdichten van de bodem wordt tegengegaan.

Mogelijkheden

De Vibro Crop Robbotti is een autonome elektrisch aangedreven machine die demonteerbaar is. Er kunnen verschillende werktuigen gemonteerd worden op deze machine, zoals de Vibro Crop Intelli, precisiezaaimachine, aanaardschijven en nog vele andere lichte werktuigen. Verder kan er met deze machine autonoom worden gereden en gewerkt worden op rijpaden, wat een bijdrage levert aan het tegengaan van bodemverdichting. Men kan ook een routebeschrijving van tevoren inprogrammeren in de machine, zodat de machine op de kopakker precies weet hoe hij moet draaien om in de volgende werkgang te komen. Met de machine kan er met maximaal 10 km/uur worden geschoffeld. Wanneer er met hogere snelheden wordt gewerkt wordt de machine onnauwkeurig (Zeeuw, 2014).

Werking

De aansturing van de schoffelelementen of een ander werktuig van de Vibro Crop Robbotti gebeurd door middel van camera’s (in samenwerking met Claas) of RTK-GPS. De camera besturing is bij heuvelachtig terrein nauwkeuriger dan de RTK-GPS. De besturing van de camera werkt niet goed wanneer er veel onkruid tussen de rijen staat, omdat de rij dan lastig te volgen is.

Op dit moment is de machine nog niet op de markt, maar er rijden al wel prototypes rond in Denemarken. Naar verwachting zal het nog ongeveer 2 jaar duren voordat de eerste machines ook echt op de markt zullen komen.