In het verleden is het altijd zo geweest dat de trekker het werktuig aanstuurt. Echter zijn er mensen die hier anders overdenken. Machines voeren het werk uit en de trekker stuurt of drijft de machines aan. Nu zijn er ontwikkelen waarbij de trekker niet bepaalt wat er gebeurt maar juist de machine. De machine geeft signalen door aan de trekker waarbij er ‘Real-time’ de trekker zich aan de machine aanpast. Fabrikanten die hier mee bezig zijn met deze innovatie zijn John Deere , Pöttinger, Grimme, Fendt en Kverneland. Voor informatie over John Deere trekkers aansturing door opraapwagen en de balenpers van Pöttinger zie Attachment. De combinatie John Deere en Grimme heeft al een aantal modellen die praktijk rijp zijn. Onder de naam Potato suite en Root Runner.

Potato Suite

Aardappelen poten waarbij de pootmachine de hefinrichting van de trekker aanstuurt (Hitch control). Bij pootmachines zonder wielen is het lastig om de hef op een vaste hoogte te houden. Grondsoort en het niveau van de bunker hebben hier onder andere invloed op.


Figuur 1: Potato Suite Pootmachine Grimme. Bron: (Grimme).

Om dit probleem op te lossen is het volgende bedacht: Op de pootmachine is een sensor geplaatst die aan de hand van de trekker hoogte verschillen van de pootmachine waarneemt. Wanneer de hoogte van de pootmachine verandert wordt er een signaal naar de trekker gestuurd waarbij de trekker de hefinrichting heft of laat zakken.

Tijdens het rooien van de aardappelen zijn in het veld niet al de omstandigheden hetzelfde. Om zo min mogelijk rooibeschadigen te krijgen is het nodig voldoende grond op de opvoermat van de rooier te houden. Door een systeem van Grimme kan automatisch geregeld worden dat er voldoende grond op de opvoerband van de rooier aanwezig is. Sensoren in de rooier nemen de hoeveelheid grond waar en sturen daarop de snelheid van de trekker aan. Zo is er altijd voldoende grond op de rooimatten aanwezig.


Figuur 2: Potato Suite, aardappelrooier Grimme. Bron: (Grimme)

Omhoog

Root Runner

Tijdens het rooien van bieten met een getrokken bietenrooier is het de kunst om de rooier exact boven de bietenrijen te laten lopen.  

Grimme heeft hier een systeem voor bedacht. Bladvoelers die aan de loofklapper bevestigd zijn volgen de rijen. Sensoren kunnen waarnemen in hoeverre de bladvoelers naar links of naar rechts bewegen. Met behulp van een regelsysteem kan met deze data de trekker in ‘Real-time’ worden aangestuurd.


Omhoog

Terug naar Controlled Traffic Farming